La Totemització

Bàsicament, consisteix a identificar-se amb un animal, cercant-ne informació i mirant de conèixer-ne bé les característiques, per veure quins aspectes de l’animal puc mirar d’imitar per fer-me millor. La resta de totemitzats (la tribu) busquen un adjectiu que s’adeqüi a cada aspirant al tòtem; aquest adjectiu s’afegeix al nom de l’animal, i vol ser un estímul perquè el nou totemitzat desenvolupi tant com pugui allò que ja té de positiu.La totemització és una tradició escolta que, partint de la mitologia dels tòtems dels indis de l’Amèrica del Nord, pretén oferir elements de reflexió i de progrés personal per als escoltes i les guies, especialment relacionats amb els valors de respecte a la natura i de voluntat de millora personal.

La tradició atribueix el primer tòtem a Robert Baden-Powell, el fundador de l’escoltisme i el guiatge. Baden-Powell era militar, i durant un temps va participar en una campanya bèl·lica a l’Àfrica contra la tribu dels Matabeles. Segons expliquen, l’agilitat, l’habilitat, la imprevisibilitat i el coneixement del terreny que mostrava Baden-Powell, van fer que els guerrers enemics l’acabessin anomenant “Impeesa”, que aproximadament vol dir “el llop que mai no dorm”. Aquest fou el primer tòtem.

 

PassaFulard AEiG Mare de Deu de Nuria rs

La totemització s’havia deixat de fer, però d’uns anys ençà l’hem recuperada, i el Cabirol Voluntariós ha estatLa totemització a l’Agrupament Escolta i Guia Mare de Déu de Núria és una proposta de progrés personal adreçada als adults que hi fan servei, perquè entenem l’escoltisme com una manera de fer que proposa reptes i progressos per a qualsevol edat.

l’enllaç amb la tribu que ja fa anys havia tingut el Mare de Déu de Núria. Tots els qui tenen un tòtem formen part de la tribu.

També hi ha el Tigre Honest, la Lleona Carinyosa, l’Elefant Noble, l’Ós Bondadós, el Mico Entusiasta, el Mussol Capaç, la Formiga Profunda, l’Ós Voluntariós, la Llúdriga Amatent, el Teixó Enginyós, el Ratpenat Fiable, la Papallona Intensa, el Cèrvol Resolut i el Coyote Sereno. Volem aprofitar la pàgina per recollir informació sobre els tòtems que va tenir la nostra tribu. Si ens voleu enviar informació, feu-ho a l’adreça tribu@aeignuria.cat